Architect, Begroting

Kosten en keuze architect

Om te bepalen welke architect nu het beste bij je past, is het belangrijk om deze op een aantal onderdelen te vergelijken. Één van deze onderdelen zijn de kosten, welke weer terugkomen in begroting.

Om zelf in goede eerste opzet van een begroting te maken, behandelen we telkens één kostenpost. 

  • Aankoop van de kavel
  • Overdrachtsbelasting of BTW
  • Kosten en keuze architect
  • Hypotheekadviseur waarom?
  • Kosten en keuze notaris
  • Tijdelijk verblijf
  • m3 prijs woning
  • Keuze voor een aannemer
  • Afwerking van de woning
  • De tuin

De keuze voor een architect wordt in grote lijnen bepaald op basis van twee criteria.

1. Sluiten de mogelijkheden, werkwijze en gedachten van de architect aan bij je wensen?

Er zijn verschillende soorten architecten. Zo is de ene architect gespecialiseerd in de wet en regelgeving rondom vergunningen en is de ander gespecialiseerd in het licht en ruimtes en eventueel zelfs binnenhuis-architectuur.

Dus wanneer er een bestemmingsplan ligt en je wil hier van afwijken, dan is het verstandig om een architect te zoeken welke hier ervaring in heeft. Hij kan je vertellen welke uitzonderingen of mazen er in de regelgeving te vinden zijn, waardoor je toch kunt bouwen wat je wil. Zo hebben wij via onze architect ontdekt dat het toch mogelijk is om een wit huis te bouwen, terwijl dit niet mocht volgens het bestemmingsplan. Het schilderen van een huis is namelijk vergunningsvrij, wat achteraf altijd mag.

2. Wat bedragen de kosten.

De kosten van een architect bestaan uit het welstandsontwerp, het omgevingsontwerp en de constructietekening. Daarnaast is het mogelijk om nog allerlei andere diensten bij de architect af te nemen, maar dit is vaak niet nodig. Het welstandsontwerp en het omgevingsontwerp worden dikwijls door de architect zelf uitgevoerd, terwijl de constructietekening vaak wordt uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Onze architect koste ons 3.450,-, voor het welstandsontwerp, 4.550,- voor het omgevingsontwerp en 2.000,- voor de constructietekening. Daardoor zijn onze totale kosten voor de architect 10.000,- inclusief BTW.

Belangrijk is om niet voor de eerste de beste architect te kiezen, maar om minimaal drie verschillende architecten te spreken. Een welkomstgesprek is vaak gratis en het geeft je een goed beeld van de werkwijze van de architect. Laat je keuze dus niet direct vallen op de goedkoopste architect, maar kies voor de architect waarbij je het beste gevoel hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *